Potid ja keraamiline mass

2022-07-05 10:59

Koostanud IEVA BALTRUSHAITYTĖ
Kivikattega pannid, potid ja pajaroad on töökindlad ja vastupidavad, mistõttu on neid meie köökides aina rohkem. Suurepärane disain, keskkonnasõbralikkus, vastupidavus – need on vaid mõned omadused, mis tõstavad need nõud uuele tasemele. Võib-olla on kõige olulisem see, et selliseid roogasid oleks mugav kasutada ning neis valmistatud toit oleks tervislikum ja maitsvam. Ja see pole reklaamiga loodud müüt. Proovime välja selgitada, miks see nii on.

KAALU-EELIS

Kivimassi kate määrab pottide ja pannide teatud omadused. Selliste nõude seinad on paksud, nõud ise rasked. Kuigi viimane omadus võib vahel tunduda miinusena (ka keskmise suurusega potitäis suppi või hautist võib olla raske ühe käega kinni hoida), määrab just see poti eelised. Just paksud seinad tagavad, et nendes pottide või pannide sees valmistatud toit säilitab suurepäraselt oma maitsed ja aroomid, ei kleepu ega ima võõraid lõhnu. Selline kate võimaldab kuumuse nõude sees ühtlaselt jaotada, nii et neis valmistatud road jäävad mahlasemad ja maitsvamad.

Hoolimata asjaolust, et kivikeraamika nõude seinad on paksud, kuumenevad need kiiresti, seega on toiduvalmistamise protsess kiirem.

LOODUSLIK JA OHUTU

Kivist kate on valmistatud looduslikest materjalidest, mistõttu kuumutamisel ei eraldu sellest mürgiseid aineid, mis võiksid toidu sisse sattuda.

Soovitatav on neid roogasid kasutada, kui proovite valmistada võimalikult tervislikku einet. Näiteks kivimassiga kaetud pann vajab vähem rasva, vahel saab ka ilma selleta hakkama – kui piisab toote kuival pannil praadimisest (näiteks seemnete, pähklite või paprikate koorimiseks praadimisel kergemini nahalt maha), on võimalik seda teha ka kartmata, et kuiva panni kuumutamine seda kahjustab.

Kuna kivinõudes jaotub soojus ühtlaselt, jääb toidu valmistamisel alles rohkem vitamiine ja muid meie kehale kasulikke elemente.

VASTUPIDAV JA MUGAV

Kas olete kunagi pettunud uutes, suurepärase välimusega kvaliteetsetes nõudes, mis nõuavad kahjuks nii palju hooldust, et te ei soovi neid enam kasutadagi? Kui vastasid JAH, siis tere tulemast 21. sajandi kööki! Kohe, kui jõudsime oma nõudepesumasinad üles seada, hakkasid köögikappidesse ükshaaval ilmuma potid-pannid, mida nõudepesumasinas pesta ei tohi. Kohe kui ostsime karedama küürimispinnaga mugavad švammid, saime kohe teada, et enamikku saadaolevatest pottidest nendega nühkida ei saa… irooniline? Muidugi jah. Ehk on aeg teha mugavamaid otsuseid?

Kivipottide eeliseks on see, et neid on suhteliselt lihtne hooldada. Jah, kõvasti, agressiivselt neid ka nühkida ei tohiks, aga ega karedam svamm ega nõudepesumasinas pesemine pole nende jaoks kohutav. Tõsi ta on, et kiviahju kasutades tasub selles olevaid toiduaineid pöörata pigem puidust või silikaatlabidaga, mitte raudlabidaga. Kuid me oleksime viimase peaaegu unustanud, kas pole?

Kommentaarid puuduvad

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Kasutame küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust meie veebisaidil. Seda saiti sirvides nõustute meie tingimuste ja privaatsusega
EsialgneKategooriadProfiil
Otsing